Megafonen 2016 – årets kommunikatör
Under Publikom 2016 den 12-13 oktober delas priset Megafonen årligen ut till den kommunikatör eller representant för en offentlig organisation som särskilt bidragit till goda resultat kring verksamhetens kommunikations/informationsuppdrag. Särskild hänsyn tas till nyskapande kommunikation som givit goda resultat och/eller gott ledarskap inom ramen för uppdraget.
Som offentlig kommunikatör räknas den med uppdrag inom stat, kommun, landsting, region eller offentligt ägda bolag och verk.
Vilken organisation erhåller Sveriges offentliga kommunikatonspris, Megafonen 2016?
Centrum för personcentrerad vård, Göteborgs Universitet, Jeanette Tenggren Durkan, Projektsamordnare
Centrum för personcentrerad vård har med den interaktiva multimedia-utställningen Ubuntu väckt intresset för personcentrerad vård och visat att patienten är mer än sin diagnos. Med siktet mot att bli globalt ledande är de öppna, nytänkande och har fullt fokus på var de kan göra skillnad för patienten.
Kils kommun, Roger Kvarnlöv, Kommunikationschef
Med en varm och tilltalande ton vill Kil visa upp sin kommun och skapa en medborgardialog via film. De vill spegla mycket av det som händer i kommunen, så som byggen, personer och evenemang och de har fått kilsbor att agera framför kameran. På detta sätt har de möjlighet att sprida information och skapa stolthet och engagemang både innanför och utanför kommunhusets väggar.
Statens Maritima Museer, Torbjörn Ågren, Pedagogansvarig
Statens Maritima Museer har gjort stora framsteg i sitt informationsuppdrag för att sprida kunskap om det maritima kulturarvet till barn och ungdomar. Deras arbete har resulterat i att museerna nu ses som ett utflyktsmål inom ramen för pågående undervisning, att antalet deltagande barn och ungdomar i arrangerade aktiviteter för skolan och i programverksamheten ökar och att antalet besökare på Marinmuseum ökat från 332 till hela 1400 elever.
Vallentuna kommun, Linus Holmgren, Kommunikatör och strategisk kompetensansvarig
Vallentuna kommun har tagit mark inom sociala medier och Employer Branding och blivit Sveriges bästa kommun 2016 gällande strategisk kompetensförsörjning. De vill sätta den lilla kommunen på kartan och attrahera arbetskraft och det har de lyckats med. Av förra årets 250 rekryteringar kom 65 stycken direkt från LinkedIn och när sjuksköterskor saknades och tycktes omöjliga att rekrytera gav en lyckad Facebookkampanj hela två nya anställningar istället för en.
Region Gotland, Peter Daun, Kommunikatör
När Gotland stod inför en vattenbrist under sommaren 2016 har teknikförvaltningen på Region Gotland gjort en betydande kampanj för vårt viktigaste livsmedel. I kampanjen ”SPARA VATTEN” har de använt ett lättförståeligt språk, använt sig av symboler som timglas för ändrat beteende och använt lokal media för att engagera både lokalbefolkning och turister till att spara på vattnet. Kampanjen har resulterat i att vattenförbrukningen minskade med 20 % i juni och augusti och 10 % i juli månad.
Landstinget Västmanland, Jonas Wallin, Kommunikatör
Efter tidigare internt missnöje och brist på sjuksköterskor har Landstinget Västmanland lanserat ett helt nytt koncept i form ny visuell identitet, ny tonalitet och nya interna arbetssätt och rutiner. De har tagit ett helhetsgrepp kring att bli en attraktivare arbetsgivare och att stärka varumärket. Under kort tid har de ökat webbens besök under lediga jobb med 37 % och antalet ansökningar till lediga tjänster med 25 %. Detta har skett inom samma budgetramar som tidigare år.
Göteborgs Stads Upphandlings AB, Annelie Gärdmark, Chef kommunikation & kund
Med sin podcastserie ”Röster om upphandling” vill Göteborgs Stads Upphandlings AB få en dialog kring upphandling där alla röster får komma till tals. Med gäster som civilministern, generaldirektörer, forskare och näringslivsexperter har de skapat en förståelse beställare, leverantörer och politiker emellan och lockat till hela 5700 lyssningar.
Uppsala kommun, Cecilia Boija, Chef för kommunikationsavdelningen
Genom att skapa en attraktion för vårdyrket redan på gymnasienivå och bygga upp en intern stolthet har kommunikationsavdelningen tillsammans med Vård och omsorg i Uppsala kommun höjt kommunens ”Nöjd kund-index”. Under svåra kommunikationsförhållanden har de lyckats bidrag till att attrahera rätt medarbetare, fått dem att förstå vad de kan göra för att bidra till verksamhetens och politikens mål och förankrat förvaltningens kommunikationsinsatser.